Regressietherapeut Rob van Aert

Angst om te vallen

wolvenEdith (begin 40) kampt met een aantal problemen. Opmerkelijk is o.a. dat ze bang is om te vallen (ze loopt altijd heel voorzichtig) en dat ze sinds jaren last heeft van pijn in haar rechter kuit. Er lijkt op het eerste gezicht geen verband te bestaan tussen deze twee problemen.

Tijdens de sessie doemt al vrij snel de ervaring op van een donkerharige jongeman die ergens in een bos in Oost-Europa door wolven wordt aangevallen. Hij is daar erg verbaasd over omdat de wolven hem voor die tijd altijd met rust lieten. Hij probeert weg te rennen maar hij valt. De eerste hap is in zijn rechter kuit. Uiteraard overleeft hij deze traumatische ervaring niet.

Een belangrijke conclusie die Edith van deze ervaring naar het hier-en-nu heeft meegenomen is 'als ik val (krijgen ze me te pakken en) ga ik dood'. Ze begrijpt dat dit nu niet meer klopt (er zijn weinig wolven in Nederland) en dat de pijn in haar kuit evenmin nog in het heden thuishoort. Twee weken later is de pijn in haar kuit verdwenen en de angst om te vallen is een stuk verminderd.

pijl naar links pijl naar rechts

© 1999 - 2022 Teksten en/of afbeeldingen van deze website mogen uitsluitend worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt met mijn voorafgaande toestemming.