Regressietherapeut Rob van Aert

Claustrofobie

claustrofobieEen man van begin 40 die ik hier Pieter zal noemen heeft al zijn hele leven last van een ernstige vorm van claustrofobie (angst voor kleine ruimtes). Het probleem is zo hevig dat hij bij mij de lift zelfs niet in durft. Reden waarom we - bij wijze van uitzondering - besluiten om de sessies bij hem thuis te doen.

Tijdens twee sessies doemt het leven op van een man die om onduidelijke redenen wordt achtervolgd door een stel soldaten. Om aan ze te ontkomen vlucht hij een grot in. Het is een plek die hij kent en waar hij zich veilig voelt. De soldaten blijven echter achter hem aankomen zodat hij verder de grot in moet vluchten. Uiteindelijk schudt hij de soldaten weliswaar af, maar hij kan in het donker de uitgang niet meer vinden. Hij is verdwaald in het ingewikkelde onderaardse gangenstelsel en na enige tijd beseft hij dat hij er nooit meer uit zal komen. Omdat hij niet op een ellendige manier van honger/dorst wil sterven, snijdt hij z'n polsen door.

Pieter begrijpt nu waar z'n angst vandaan komt. Immers, kleine ruimtes roepen weer de herinnering op aan opgesloten zitten in het gangenstelsel, 'er niet uit kunnen komen' en sterven. Tegelijk beseft hij dat de kans op herhaling van de ervaring met de soldaten praktisch nihil is. Als ik hem een paar weken later weer spreek blijkt hij geen last meer te hebben van zijn probleem wat hij als een enorme bevrijding ervaart.

pijl naar links pijl naar rechts

© 1999 - 2022 Teksten en/of afbeeldingen van deze website mogen uitsluitend worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt met mijn voorafgaande toestemming.