Regressietherapeut Rob van Aert

Lupus erythematosus

Dit praktijkvoorbeeld komt uit het boek Herinnering van Roger J. Woolger.

Edith is een danseres van een jaar of achtentwintig die lijdt aan de ziekte lupus erythematosus. Dit is een ziekte van het immuunsysteem die allerlei symptomen veroorzaakt, zoals ontstekingen en schade aan cellen. Ook met het hart, de gewrichten en de nieren kunnen er bij deze ziekte problemen ontstaan. Bij Edith heeft de ziekte de vorm aangenomen van een pijnlijke stijfheid in alle gewrichten, die in veel opzichten aan artritis doet denken.

Tijdens de sessie herbeleeft ze de laatste uren van een jonge anarchist in een grote Russische stad, waar gardisten op brute wijze een einde hebben gemaakt aan voedselrellen. Het is winter. De vader van de jongeman is een paar dagen eerder tijdens de laatste rel neergesabeld en hij behoort tot een groep jonge anarchisten die het volk willen wreken en chaos willen stichten onder de heersers. Ze zijn van plan de barakken van de gardisten aan te vallen met zelfgemaakte bommen. Het is nacht. Ze zorgen ervoor dat ze niet gezien worden door de wachtposten, en bereiken de verborgen posities dicht bij de barakken, van waaruit ze de aanval willen plegen. Op het moment dat de jongeman de bom aansteekt om deze over de muur te gooien gaat deze voortijdig af. Zijn armen en benen worden eraf gerukt en hij sterft met vreselijke pijnen. Zijn laatste gedachte is 'ik zal mijn armen en benen nooit meer kunnen gebruiken'.

Edith begrijpt dat ze die laatste gedachte uit het leven van de anarchist bij zich heeft gehouden en dat deze verantwoordelijk is voor haar ziekte. De sessie is een keerpunt in haar leven. Zes maanden later zijn al haar gewrichtspijnen verdwenen en ze is weer begonnen met dansen.

pijl naar links pijl naar rechts
© 1999 - 2022 Teksten en/of afbeeldingen van deze website mogen uitsluitend worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt met mijn voorafgaande toestemming.