Regressietherapeut Rob van Aert

Hyperventilatie

Evelyn (medio 20) heeft een drukke baan, maar zit sinds 3 maanden ziek thuis. Ze heeft al enige jaren o.a. last van hyperventilatie. Tijdens een aanval krijgt ze last van hartkloppingen, terwijl ze zich duizelig en misselijk voelt. Daarnaast heeft ze constant een gevoel in haar maag alsof er een stapel bakstenen op ligt. Opmerkelijk is dat ze - schijnbaar zonder aanleiding - tijdens haar laatste vakantie een paar hevige aanvallen heeft gehad.

Tijdens een sessie doemt vlot het leven op van een jongen (Joshua) van een jaar of zestien die even buiten de stad met een meisje aan het wandelen is. Het is een ontspannen situatie, waarin plotseling een stel jongens opduikt die de jongen vastgrijpen. Hij krijgt tot zijn verbazing een aantal flinke klappen, o.a. in zijn maag. Voordat ze vertrekken snijden ze zijn buik open. Het meisje is intussen hulp gaan halen, maar als ze terugkomt is Joshua al gestorven. Als we terugkijken wordt duidelijk wat de reden van de aanval was: een van de jongens had ook zijn oog op het meisje laten vallen.

Als ik Evelyn vraag wat ze van dit leven mee heeft genomen naar het hier-en-nu zegt ze 'ik hou nog steeds mijn buikspieren strak om de klappen minder hard te laten aankomen en daardoor kan ik niet ontspannen ademen'. En: 'als ik ontspannen ben krijg ik een aanval'. Destijds van die jongens, nu (tijdens de vakantie) van hyperventilatie.

Ik had op dat moment niet het gevoel dat hiermee het probleem geheel zou zijn opgelost, maar een paar weken later krijg ik een mailtje van haar, waarin ze o.a. schrijft: 'Ik wil je eens laten weten hoe het er voorstaat. Welnu, het gaat de goede kant op. Ik ben nog niet helemaal verlost van de klachten, maar er zit een hoop verbetering in. En ik werk ook alweer zes uur per dag! Ik heb nog geregeld een dipje, maar ze komen steeds verder uit elkaar te liggen en ze duren minder lang dan voorheen. Bovendien ben ik er veel rustiger onder.'

pijl naar links pijl naar rechts

© 1999 - 2022 Teksten en/of afbeeldingen van deze website mogen uitsluitend worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt met mijn voorafgaande toestemming.