Regressietherapeut Rob van Aert

Ex-partner niet los kunnen laten

Louise is een vrouw van rond de veertig die vijf jaar geleden op haar initiatief is gescheiden. Sindsdien heeft ze o.a. veel last van benauwdheid. Een van de problemen waar ze vanaf wil is dat ze haar ex-partner emotioneel niet los kan laten.

gladiatorsZe maakt erg moeilijk contact met haar ervaringen, maar na enige tijd doemt er toch een ervaring op van een Romeinse gladiator die gedwongen wordt tegen zijn beste vriend de arena in te gaan. Louise herkent in haar tegenstander onmiddellijk haar ex-echtgenoot die tot haar verbazing enthousiast de strijd lijkt aan te gaan en deze al snel in zijn voordeel beslist. Onze gladiator stikt benauwd in zijn eigen bloed. Als hij zijn lichaam verlaat ziet hij dat zijn tegenstander door het publiek wordt toegejuicht, terwijl hij zijn armen omhoog steekt. Hij beschouwt dit als verraad.

In en een ander leven is cliënte eveneens een man die een relatie aangaat met een prostituee (waarin ze weer de ex-partner herkent) die op een gegeven moment wordt opgepakt en gestenigd. Cliënte kijkt ernaar en voelt zich machteloos om iets te doen.

Louise maakt nu steeds makkelijker contact met haar ervaringen. In een volgende sessie komt ze in een vorig leven terecht, waar ze zich ervaart als een meisje ergens in Zuid-Duitsland dat een relatie aangaat met een soldaat (je raadt het al: de huidige ex-partner). De soldaat wordt op een gegeven moment naar het front gestuurd en komt pas jaren later gewond - hij loopt met krukken - terug. Het meisje had na zo lange tijd niet verwacht dat ze haar geliefde nog levend terug zou zien en ze heeft nu een relatie met iemand anders, met wie ze eigenlijk niet gelukkig is. Ondanks dat gaat ze niet terug naar de soldaat. Als ze op dit leven terugkijkt, ervaart ze een gevoel van spijt.

Louise begrijpt nu dat de relatie met haar ex al heel oud is en waarom ze nog steeds zo sterk aan hem vastzit. Ze begrijpt nu ook waar haar benauwdheid vandaan komt. Haar ex-echtgenoot zei trouwens regelmatig 'ik kan niet anders', een uitspraak waaraan cliënte zich altijd mateloos ergerde, maar waarvan ze nu de diepere betekenis doorziet.

pijl naar links pijl naar rechts

© 1999 - 2022 Teksten en/of afbeeldingen van deze website mogen uitsluitend worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt met mijn voorafgaande toestemming.