Regressietherapeut Rob van Aert

Benauwdheid

Michel (midden 30) doet met zijn stekelhaar en robuuste uiterlijk denken aan een Amerikaanse commando. Hij was ongeveer vijf jaar geleden slachtoffer van een ernstig bedrijfsongeval (chemicaliënbrand) en sindsdien heeft hij o.a. veel last van zijn luchtwegen. Hij ervaart vaak een gevoel van benauwdheid, heeft veel last van vastzittend slijm en een drukkend gevoel op zijn borst. We hebben al een aantal sessies op andere onderwerpen gedaan en deze keer zegt hij nieuwsgierig te zijn naar zijn leven vóór het huidige. Meestal reageer ik daar niet erg enthousiast op, omdat zo maar teruggaan in de tijd enigszins lijkt op schieten met hagel: misschien raak je iets, maar grote kans van niet.

helikopterIk respecteer desondanks zijn wens en we komen vlot terecht in het leven van Mike Thompson, Amerikaans soldaat ten tijde van de Vietnam-oorlog. Het onderdeel waar hij deel van uitmaakt (hij beschrijft een soort luchtmobiele brigade die gebruikt maakt van helikopters) heeft recentelijk grote verliezen geleden en Mike heeft veel van zijn kameraden voor zijn ogen zien sneuvelen. Een tikje smalend vertelt hij dat hij onlangs van korporaal tot sergeant is bevorderd, maar hij is wel gelukkig met het feit dat hij daardoor meer geld krijgt. Er zijn veel nieuwe manschappen bijgekomen, maar Mike heeft weinig vertrouwen in de nauwelijks getrainde nieuwkomers zonder gevechtservaring.

Vervolgens beschrijft hij de bezetting van een heuvel die kort daarna door de vijand wordt aangevallen. Tijdens deze hevige aanval ziet hij de manschappen weer bij bosjes sneuvelen. Zelf wordt hij door een kogel in de borst geraakt. Hij valt achterover en stikt benauwd in zijn eigen bloed, waarmee direct de relatie met zijn probleem duidelijk wordt. Het trauma van de gesneuvelde soldaat werd gerestimuleerd door het bedrijfsongeval wat qua omstandigheden sterk aan een oorlogssituatie deed denken.

embleemDat die conclusie juist is bewijst het feit dat hij drie weken later aangeeft nergens meer last van te hebben. Na de sessie weet Michel nog een groot aantal details te melden over de ervaring van Mike Thompson. Zo beschrijft hij o.a. gedetailleerd het embleem (een zwart paard op een gele achtergrond) van het legeronderdeel waar hij deel van uitmaakte. Vervolgens verhaalt hij dat men tijdens Vietnam de felgele achtergrond groen maakte omdat het geel te veel opviel, waardoor ze een gemakkelijke schietschijf waren. Ik opper de suggestie dat het - gezien de vele details - misschien wel mogelijk is om via Internet een en ander te verifiëren. Michel is direct enthousiast over dit idee en we gaan op zoek. Het kost niet veel tijd om uit te komen op de website van de Amerikaanse 1st Cavalry Division, waar het feilloos door Michel beschreven embleem als eerste opvalt. Op de site staat een uitgebreide beschrijving te lezen van de wapenfeiten van deze 'sky-troopers' in Vietnam.

pijl naar links pijl naar rechts

© 1999 - 2022 Teksten en/of afbeeldingen van deze website mogen uitsluitend worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt met mijn voorafgaande toestemming.