Regressietherapeut Rob van Aert

Angst voor controleverlies

bootDit probleem kom ik bij nogal wat cliënten tegen. Ook Sjaak heeft een zeer sterke behoefte om controle te houden over situaties. Bovendien had hij als kind al de gedachte dat hij niet ouder zou worden dan een jaar of dertig, wat inmiddels (hij is begin 40) door de tijd is ingehaald. Hij is zeer sceptisch t.a.v. de reïncarnatiegedachte.

Ondanks zijn scepsis komt Sjaak tijdens een sessie in het leven terecht van een man (hij noemt hem George) die aan het varen is met een speedboot. Het is in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Op een gegeven moment wordt de boot door onbekende oorzaak stuurloos. George probeert weer controle over de boot te krijgen, maar vergeet dat de gashandel nog vol openstaat. Voordat hij beseft wat er gebeurt, knalt de boot op de rotsen en George wordt eruit geslingerd. Hij is op slag dood.

In een ander leven (ergens rond 1600) is hij een man van een jaar of veertig die zijn vrouw - die hem heeft bedrogen - in een vlaag van woede (geen controle) de hersens inslaat. Dit feit doet hem in de gevangenis belanden, waar hij uiteindelijk oud en ellendig sterft.

Na afloop spreekt Sjaak zijn verbazing uit over de heftige gevoelens die hij tijdens de sessie heeft ervaren. De samenhang van beide ervaringen met zijn probleem vindt hij zeer frappant. Hij begrijpt tevens waarom hij zo achterdochtig is naar vrouwen. Als ik hem enige weken later weer spreek is zijn angst voor het grootste deel verdwenen, wat Sjaak als een enorme bevrijding ervaart.

pijl naar links pijl naar rechts

© 1999 - 2022 Teksten en/of afbeeldingen van deze website mogen uitsluitend worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt met mijn voorafgaande toestemming.